Fattigdomsbekämpning genom entreprenörskap

Anledningen till att vi har valt att stötta och arbeta tillsammans med Hand in Hand är helt enkelt för att vi tror på deras arbetsmodell. Hand in Hand tror på entreprenörskap som en grund till framgång och att investera i människors förmåga genom att ge dem rätt förutsättningar för att kunna arbeta självständigt.

Hand in Hand är en ideell organisation som arbetar med entreprenörskap som ett effektivt, långsiktigt och hållbart sätt att bekämpa fattigdom. Arbetsmodellen bygger på hjälp till självhjälp och framförallt fokuserar Hand in Hand på att hjälpa kvinnor att starta egna företag. Med utbildning, träning och stöd har miljoner kvinnor startat egna företag som tagit dem själva och familjen ur fattigdom för gott.

Långsiktigt engagemang i Kenya

Att vara företagspartner till Hand in Hand innebär ett genomtänkt och långsiktigt engagemang. Aspia stödjer ett av Hand in Hands byprojekt i Kenya. Projektet sträcker sig över 2,5 år och gör det möjligt för utsatta människor i ett specifikt område att ta sig ur fattigdom.

Arbetet i byn Iten Village i Kenya påbörjades i januari 2022. Totalt kommer runt 250 personer tränas i entreprenörskap med ett mål om cirka 175 nystartade företag och 228 nya jobb under projektets gång.

Följ byprojektet i Kenya

Här kan du följa projektets utveckling och även möta invånarna och höra deras berättelser.

Lär känna Iten village

Iten och ligger i västra Kenya ca 335 km från huvudstaden Nairobi. Staden har runt 8600 invånare och tillhör Elgeyo-Marakwet county.

Iten är en av många löparstäder i Kenya med flertalet medaljörer inom långdistanslöpning, både i maraton och på friidrottstävlingar. I övrigt så kretsar invånarnas liv mycket kring jordbruk. Det odlas framför allt majs, potatis, bönor och vete och det finns gårdar för både boskap och fjäderfän. Åtta utav tio i regionen anses vara låginkomsttagare. 

Första fasen i projektet har handlat om deltagande och engagemang.  I Iten och på många andra orter i Kenya finns det en beslutandekultur som kretsar kring åldermän. Att få med sig dem och så många andra som möjligt är grundläggande för projektets slutgiltiga resultat.

 

"Genom att gå med i utbildningen vet jag att alla mina planer och drömmar kommer att uppfyllas"

Caroline Koech, är 42 år, gift och fyrabarnsmamma från Iten Village. Hon försörjer sig genom kycklinguppfödning och mjölkproduktion.

Hon började med ett kapital på 15 000 Kes (120 USD) som hon fick från sin gruppbanksverksamhet förra året men står inför utmaningen med dåliga marknadspriser, dyrt foder för fjäderfä och hantering av sjukdomar.

"Jag såg behovet av att gå med i Hand in Hands utbildning för att förbättra mina kunskaper kring att driva företag, fjäderfä- och mejerihantering men även hur jag kan tillverka foder själv utan att behöva köpa från marknaden. Mina framtidsplaner är att öka min produktion och köpa en egen kycklingkuvös för att öka produktionen och hushållsinkomsten för att försörja min familj. Genom att gå med på utbildningen vet jag att alla mina planer och drömmar kommer att uppfyllas.”