När Jenny Rask klev in i rollen som Head of Expatriate Payroll för två år sedan var det som chef för en helt ny funktion inom Aspia. Det innebär att Aspia nu erbjuder expertkompetens inom internationell individbeskattning och lön till utlandsanställda.

– Med det här tillägget blir vi ännu mer unika på marknaden. Det finns inte många andra konkurrenter där ute som erbjuder den helhet som Aspia gör och det är jag väldigt stolt över att få vara med om, säger Jenny Rask. 

Högt omväxlande tempo

Majoriteten av kunderna till Expatriate Payroll är utländska företag som etablerar sig med personal i Sverige, samt svenska bolag som har eller planerar etablering utomlands. Att jobba i en internationell kontext är något som lockar både Jenny och hennes medarbetare. 

– Arbetsgruppen består av allt från lönespecialister till jurister, det är en härlig mix av olika kompetenser och alla bidrar otroligt mycket. Det vi alla har gemensamt är att vi gillar att jobba i ett högt omväxlande tempo, med globala kunder och dessutom med utmanande frågor som skiljer sig en del mot lokal payroll, menar Jenny. 

Ständig omvärldsbevakning

Lagändringar och stora företagsetableringar i Sverige och utomlands är sådant som Jenny och hennes grupp följer med stor noggrannhet. En viktig del av jobbet handlar om att proaktivt erbjuda kunder service de inte visste att de behövde. 

– Att våra kunder känner att vi har koll på dem är något som har visat sig vara väldigt uppskattat. Under våren 2021 kom bland annat en lagändring som gjorde att fler bolag fick ytterligare skyldigheter i Sverige. I en sådan situation gäller det att vi snabbt agerar och berättar för kunden vad Aspia kan erbjuda. Med hjälp av vår partner Skeppsbron Skatt har vi också tillgång till Taxand, en global och oberoende organisation av skatterådgivningsföretag, förklarar Jenny. 

 

”Det vi alla har gemensamt är
att vi gillar att jobba i ett
högt omväxlande tempo, med
internationella kunder och
dessutom med utmanande
frågor”

 

Frihet under ansvar 

Som chef är Jenny mån om att inkludera alla i gruppen. Hennes ledarskapsfilosofi är att alla mår bra av att känna sig delaktiga och veta vad som händer i kundprocesser. 

– Genom stående veckomöten briefar jag alla om nykundsbearbetning, pågående offertarbete och status på befintliga kunder. Jag förespråkar frihet under ansvar, säger Jenny.

Att utvecklas och lära sig nya saker har varit ett genomgående tema i Jennys karriär. Efter sin juristexamen började hon jobba som produktchef för Guldfynd och därefter som säljare av affärssystem. 

– Min bakgrund har format mig på ett sätt som gör att jag idag har ett brett perspektiv på min roll som ledare. Jag siktar alltid efter att nå högre och har därför tagit tillfällen när de kommit till mig. 

Efter sex år av intensivt arbete med marknad och sälj kände Jenny att det var dags att kliva in redovisningsvärlden. På KPMG och senare Deloitte fick Jenny upp ögonen för internationell individbeskattning och insåg snabbt att internationell payroll var det som lockade lite extra.

– När jag gjorde inkomstdeklarationer intresserade jag mig för vad som fanns bakom siffrorna. berättar Jenny, som inte tvekade när chansen att starta upp en ny grupp på Aspia dök upp under hösten 2020. 

En spelare att räkna med

Det finns flera tillfällen där Jenny känner sig extra stolt över sin egen och gruppens insatser. Inte minst att hon varit med och byggt upp en helt ny funktion inom Aspia.

– Hos en av våra globala kunder har vi nu byggt upp hela affären med lön, redovisning och skatterådgivning. Det känns extra stort att vi nu är så pass stora på marknaden att vi kan ta in stora internationella bolag och hantera dem helt i egen regi. Det visar både för kunderna och för oss själva att Aspia med hela vårt nätverk är en spelare att räkna med.

Snabbfakta

Namn: Jenny Rask

Titel: Head of Expatriate Payroll. Partner i Aspia sedan 2022

Utbildning: Juristexamen, Stockholms universitet, examen 2005

Vill du veta mer om hur det är att jobba på Aspia?

Kul! Vi berättar gärna mer. Lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort. Vi hörs!